Tanuljunk egymástól, hogy minél jobban taníthassunk.
— Eötvös Loránd

Kedves érdeklődők! Örömmel tájékoztatlak Benneteket, hogy megszületett a Mentor Program és a magánoktatás, amelyeknek keretében mostantól privát órákat vehettek tőlem.

A Mentor Program alapötlete nem az enyém, hanem a Tiétek, akik évről-évre felkerestetek, és kérététek, hogy legyen olyan egyéni oktatás, aminek során baba és kismama fotózást tanulhattok.

Szimpatizáltam már régóta a témával, de még nem éreztem elérkezettnek rá az időt. Mostanra beértek a gondolatok, összeállítottam a struktúrát, és érzem magamban az erőt és lendületet, hogy megtanítsam másoknak is azt, amit én tudok.

3 lány az elmúlt 1 évben már tanult tőlem, róluk/tőlük még lejjebb olvashattok.. A velük eltöltött idő és tapasztalat sokat segített abban, hogy kidolgozhassak egy olyan oktatási formát, amit később Nektek kínálhatok.

10449593_768734033160908_1405727063_n.jpg

Miről is van szó?

Magánórákról, amik során csak és kizárólag Veled foglalkozom és a Te igényeidhez igazítom a tananyagot.

A Mentor Program egy hosszabb, több témakörre kiterjedő tanulási folyamat, ahol nem csak leszervezett modelleken gyakorolhatsz, és folyamatos visszajelzéseket kapsz a fejlődésedről.

A magánoktatás pedig egy teljes napos program, ahol egy konkrét területet veszünk át. Azt, amelyiket a legjobban szeretnéd megtanulni vagy tökéletesíteni.

Azoknak, akik még egyáltalán nem jártasak a fotózásban, azt tanácsolom, hogy először egy általános fotótanfolyamon sajátítsák el az alapokat. Ez azért fontos, mert egyik általam kínált módszer sem alkalmas arra, hogy nulláról kezdjünk, az alapismereteket egyszerűen nem lehet néhány nap alatt elsajátítatni.

Olyanoknak fogok tudni segíteni, akik:

– már tudják nagyjából, hogy mi az, hogy ISO, blende, zársebesség. Nem kell, hogy kenjétek-vágjátok, de az szükséges, hogy már legyen valami erről a fejetekeben 

– kismama, újszülött és babafotózás érdekli őket, ezt szeretnék közelebbről megismerni

– azoknak, akik már dolgoznak fotósként, de nem tudnak előre haladni, bevételt termelni vagy azoknak, akik most szeretnének saját vállalkozást kezdeni babafotósként, de nem tudják, hogy merre induljanak.

Nna igen, a kényes témák.. Mindenről beszélgetünk majd, beavatlak a magánvállalkozói lét hátterébe, és üzleti alapokkal is foglalkozunk a Program során.

Őszintén szólva, én elképesztően örültem volna egy ilyen specifikus oktatásnak amikor kezdtem, de csak általános tanfolyamok közül lehetett választani, azok pedig nem voltak túl ígéretesek. Végül egy alap tanfolyamra mentem el, ahol megtudtam, hogy mi is az az ISO-blende-zársebesség. Így utólag még inkább látom az értékét a magánoktatásnak, ami kifejezetten az általam érdekelt témákra vonatkozik. És igen, később már én magam is részt vettem egyen. 

Az első 5 évben autodidakta módon tanultam mindazt amit ma hivatásként végzek, és számtalan fölösleges internetes tanfolyamot, eszközt, kiegészítőt, stb. stb. vettem meg a fejlődés eléréséhez. Sajnos nem kaptam meg a várva várt AHA! élményt, nem fedték fel a nagy “titkokat”, praktikákat, amiket évek óta próbáltam kideríteni, megtanulni.
A vicc az, hogy idővel rájöttem magamtól rengeteg dolgora. Idővel.. Az idő pedig pénz.

Egy Mentor Program, vagy magánoktatás ezt a rengeteg időt rövidíti le, és megkímél a fölösleges köröktől. Higgyétek el, tapasztalatból tudom miről beszélek. 

bts_andrea_domjan_photography.jpg

Alább pedig olvashatjátok annak a 3 tündérnek a beszámolóját, akiket eddig volt szerencsém tanítani, mentorálni.
Megkértem Ritit, Otit és Olgát, hogy foglamazzák meg a saját szavaikkal, milyennek élték meg a nálam eltöltött időt. Megkaptam a beszámolókat és megmondom őszintén, óriási öröm volt ezeket a szavakat olvasni. A következő gondolatom pedig az volt, hogy vajon elhiszik-e majd nekem az emberek, hogy ezeket valóban ők írták-e ??
Nos, aki hiszi, aki nem, ez az igazság, és büszkén osztom meg Veletek:


“Anditól 2014. áprilisa óta tanulok.
Szeretném röviden vázolni, hogy mit adott nekem ez az elmúlt idő: Először is
mindenképp rengeteg dolgot sajátíthat el az ember pusztán azzal, hogy betekintést nyer egy stúdióban zajló fotózásra, mint megfigyelő. Legyen szó a modellek beállításáról, a hátterek, anyagok, és textilek használatán át különféle praktikákig. Ami számomra hatalmas pozitívum, hogy az iskolákkal ellentétben itt kapcsolatba kerülhettem pár napos babákkal, kismamákkal, gyerkőcökkel, mely rengeteget számít ha egyszer csak vége a tanulmányainknak és oda jutunk, hogy nekünk kell egy aprócska gyerkőcöt
lencsevégre kapni. Hogy miért? Megtanít fogásokra- legyen szó a gyermek altatásról, megnyugtatásáról, az alvás közbeni kellékcserére, megfelelő pozitúrákba helyezésen át minden olyasmire, aminek rengeteg jelentősége van.Az is egy fontos szempont, hogy kellemes, családias környezetben tanulhatok, fesztelenül feltehetem minden kérdésemet,belemerülhetek olyan számomra ismeretlen dolgokba anélkül, hogy azt mondaná valaki, hogy “ez még nem tananyag”, vagy “ezt már vettük a múltkor”.
Rengeteg mindent elsajátítottam az ügyfelekkel való bánásmódról, arról, hogy mi az ami kielégíti az elvárásokat,
és mi az ami esetlegesen kevés- amit megint csak nemigazán tanítanak OKJ-s tanfolyamokon, iskolákban.
Rengeteg feleslegesen kidobott pénzt spórolok így meg azzal, hogy megtudhatom, valójában mire nincs, illetve mire van szükségem ahhoz,hogy felépítsem a saját vállalkozásomat, berendezzem a saját stúdiómat.
Szilárd alapokat kapva a hónapok során, szerintem bátran mondhatom, hogy egy megbízható tanárra és egyben barátra
is leltem. Összességében azt gondolom, hogy kizárólag olyantól érdemes tanulni, aki a szakma iránt elkötelezett, és
ez az erős motiváltság tükröződik is- tehát miért ne mennénk olyasvalakihez, aki ennek maximálisan megfelel?
Szóval… lehet ezt másképp is csinálni. Családias környezetben, fesztelenül, vidáman.”

Volkova Ottilia Alekszandrovna


“Andi képeivel az interneten találkoztam először.
A stílusa, a képei nagyon tetszettek így megkerestem őt, nem akar-e nekem segíteni abban hogy elinduljak én is a fotózás rögös útján.
Már a levelezésünk is nyitott és nagyon őszinte volt amit én kifejezetten értékeltem. Később találkoztunk személyesen és szinte rögtön kiderült, nagyon egy hullámhosszon vagyunk.
Elkezdtünk együtt dolgozni, rendszeresen mentem hozzá a stúdiójába megtanulni a baba/kismama fotózás titkait. Már az első babafotózás alkalmával láttam, tényleg nagyon profi. Mindent megmutatott nekem a fotózás előtt, az anyagok használatát, a színek fontosságát, a háttereket, a világítást (erről nagyon sokat beszélgettünk), a babával kapcsolatos óvintézkedéseket. Mindent. Azt hiszem nagyon könnyű volt a közös munka, tényleg kiegészítettük egymást. Andi türelmes és nyitott volt végig, sokat segített, a retusálás alapjait is megmutatta. Nagyon megkedveltük egymást. Ezt a tudást amit tőle kaptam azóta is használom, alkalmazom ismerem és tudom, hogyan használjam a világítást, hogyan rakjam sorrendbe a különböző anyagokat, háttereket, hogy helyezzem el a babát a fotózáshoz, vagy hogy állítsam be a kismamát a háttér előtt. A kismamák fényképezése külön öröm volt számomra, látni, hogy alakul ki egy-egy beállításból egy csodálatos fotó, a fény-árnyék játékokkal hogyan lehet a legjobbat kihozni a kismamákból.
Nagyon köszönök mindent Andi!”

Várkonyi Rita


“Hogy mit adott Andi, azzal, hogy bevezetett a fotózás világába?

Megmutatta, hogy az álmok megvalósíthatók, mert vannak emberek akik, mint Ő,
akik támogatnak, fogják a kezed és segítik az első lépéseidet a megkezdett úton!
Az én választott utam, már gyerekkoromban körvonalazódott, amikor megkaptam az első szmena gépemet. Tudtam, hogy a dolgok képi megjelenítése örök szerelem lesz számomra. Aztán az élet, a család, és a munka háttérbe szorította a vágyaim megvalósítását. Most, hogy a „társadalom elvárásait teljesítettem”, előtérbe került újból a „régi szerelem”! Elkezdtem önerőből tanulmányozni a művészi fotózás alapjait. Tudtam, hogy gyermekeket szeretnék a leginkább fotózni. Egy idő után azonban elakadtam, s nem találtam senkit, aki segítene továbblépni… éreztem, hogy csak egy mentor segítségével tudnék túljutni bizonyos akadályokon.
Azonban hiába kértem szakmai segítséget az általam ismert fotósoktól, sajnos válaszra sem méltattak. S amikor már kezdtem feladni, megtörtént a csoda: lehetőséget kaptam a szakma egyik kiemelkedő alakjától, hogy tanulhassak Tőle!
Amióta Andi mentoráltja vagyok megismerhettem az Ő csoda világát! Letisztult, és kifinomult álom világát, melyhez nem kell sok kellék, sok színes csecse-becse, csak szeretet, és művészi alázat mely a képek varázslatosságán tükröződik.
Megtanultam Tőle, mennyire fontos a nyugodt magabiztosság, a kedvesség, és a türelem a fotózás ideje alatt. Ez megnyugtatja a szülőket, és gyermekeket egyaránt, akik nehezen oldódnának fel e nélkül egy idegen környezetben. Andinak könnyű dolga van, ezek a tulajdonságok egész lényéből sugároznak. Hihetetlen, hogy a kezei között mennyire biztonságban érzik magukat a csöppségek!
Amellett, hogy betekintést nyerhettem egy profi fotós kulisszatitkaiba, nagyon sok gyakorlati tapasztalatot is szereztem a technikai kivitelezésben. A modell és környezete közötti viszony, a megálmodott mondanivaló képi megformálása, fényviszonyok helyes alkalmazása, kültéri fotózás, stúdió fotózás technikai kivitelezése, utómunka…..és még sorolhatnám, azt a rengeteg tudást, amit kaptam Tőle. Minden kérdésemre választ kapok, türelmesen újra átismétel Velem mindent, segít ha kell, hagyja, hogy megvalósítsam az elképzeléseimet, és szelíden terelget az önmegvalósításom folyamatában……mint egy igazi édesanya.
Mit is mondhatnék zárszónak: KÖSZÖNÖM drága Andi!”

Kiss Olga